Vigyázz a szádra!

2014-10-07 09:01
A hétköznapokban viszonylag ritkán gondolkodunk el a szervezetünk működésének rendszeréről és alkotóelemeiről; inkább csak akkor tudatosodik bennünk annak tökéletessége, amikor valamilyen rendellenesség jelentkezik. Így valószínűleg legtöbbünk sohasem gondolkodott még el nyálképző szerveinken, a nyál funkcióján, és a hiányából adódó problémákon. Pedig a megfelelő nyáltermelés elengedhetetlenül szükséges az egészséghez és a megfelelő komfortérzethez
részletek

Ismerd fel időben a terhességi cukorbetegséget!

2014-10-06 14:01
Az adott, aktuális várandósság időszakában legelső alkalommal észlelt kóros szénhidrát anyagcserezavart nevezzük gesztációs, vagy terhességi diabétesznek. Kialakulását az örökletes hajlam, fizikai állapot és az életmód mellett a terhesség alatt bekövetkező hormonális változások is elősegítik. Kezelésével kapcsolatban dr. Turi Zsuzsanna szülész-nőgyógyász, a Nőgyógyászati Központ problémás terhességek gondozására specializálódott orvosa nyilatkozott.
részletek

A magyar egy napja

2014-10-06 08:01
A magyar egy napja. A valóságban és egy rémálomban.
részletek

Hogyan mondjam el neked?

2014-10-05 14:01
Kényes témához szeretnénk nyúlni. Gyakori dilemma bölcsődébe, óvodába járó gyermekek nevelői, pedagógusai milyen kompetenciával rendelkeznek és a gyermek fejlődésével kapcsolatos megfigyeléseiket hogyan, mi módon oszthatják meg a szülőkkel. Cikkünk nem szeretne általánosítani, tisztában vagyunk azzal, hogy minden intézményben lelkiismeretes és szakmailag tisztességes munka folyik. Mégis, néhány – talán kirívó – eset kapcsán érdemes tisztázni, mit és hogyan kell, hogyan lehet megosztani a szülőkkel, illetve a szülőknek milyen lehetőségeik vannak, ha jelez a pedagógus.
részletek

Hogyan gyorsítsuk anyagcserénket?

2014-10-04 16:01
A testedzési kalóriatáblázatok eléggé lehangolóak lehetnek. Amikor lépcsőmászó gépen edzünk fél órát, akkor kb. 300 kalóriát égetünk el, egy órányi futással pedig csak 700-at. Méltánytalannak tűnik, hogy ilyen sok munkával még annyi kalóriát sem égetünk el, hogy egy jóízűt együnk utána. A kalóriatáblázatok azonban megtévesztőek lehetnek és sokszor nem közlik a teljes valóságot.
részletek